WROCŁAWSKIE WARSZTATY WINA
To już koniec.
Na INSTAGRAMIE pusta sala po ostatnich WROCŁAWSKICH WARSZTATACH WINA.
Ostatnich w 2019 roku.
Kolejne już w styczniu 2020.
Jacek zacznie 10 stycznia tematem: Wina naturalne, biodynamiczne, organiczne, ekologiczne, wegańskie, dzikie.
Ja koncentrując się na zagadnieniach technicznych 24 stycznia postawię pytanie, a raczej problem: Dlaczego kupażujemy wina? Co z czym i dlaczego?
W ramach spotkania zastanowimy się nad przyczynami, sposobami i korzyściami kupażowania wina. Rozważymy dlaczego łączymy te, a nie inne szczepy? Co każdy z nich wnosi do wina?
Ile w kupażu jest pragmatyzmu, a ile fantazji?
Na 6 marca zaproponowałem temat: Winiarski Kaukaz – wina i destylaty.
Poszukamy kolebki winiarstwa, porozważamy, pospekulujemy...
Wędrując poprzez wina z regionu znajdziemy nawiązania do kvevri, wina utlenione, masywne, złożone.
Im bliżej starych technik produkcji wina tym ciekawiej...
A 24 kwietnia zastanowimy się nad wpływem terroir na styl wina w oparciu o wina włoskie.
Terroir, magiczny termin na magiczne miejsce wpływające na styl wina.
Gleba, podłoże, warunki pogodowe, klimatyczne, geologiczne, geograficzne, odwołanie do miejsca, w którym powstaje wino.
Z początkiem roku sala się zapełni...
Będzie gwarno, smacznie, ciekawie...