WINESTONE - JAK POWSTAŁO TO WINO?
Ilekroć prowadzę degustację win w WINESTONE we Wrocławiu, wchodzę w koncept swobodnych spotkań z jedzeniem przy winie, w miejscu, którego klimat i format zawsze będzie mi się kojarzył, z jego autorem, Pawłem Andersem.
Czuję się w nim dobrze, bez krawatów, bez obrusów, bez nadęcia... Swobodnie... Trochę o winie, trochę o jedzeniu... Zabawa smakami w gustownej i minimalistycznej przestrzeni restauracji.
Wystrój jak koncept, bez zadęcia, Lidia, Robert i ten trzeci za którego czasami robię ja.
Wędrówki między stołami, rozmowy, żarty, pogodne różnice zdań, radość bycia razem...
W piątek (21.02.) było właśnie tak.
Temat: „Jak powstało to wino?” i degustowaliśmy po kolei:
Federico Paternina Organic Cava Brut
Waipara Hills Sauvignon Blanc
Finca Museum Vinea Tempranillo Rosado
Bouchard Heritage Pinot Noir
Croft Fine Ruby Port
Skupialiśmy się na wtórnej fermentacji w butelce, siedlisku, krótkiej maceracji, specyfice szczepu czy fermentacji przerywanej przez dolanie destylatu.
Ciągle i z dużą przyjemnością gubiliśmy temat, zawieszając się na łączeniu smaków, wędrówkach to do Francji i Włoch przy okazji win musujących, to do Doliny Loary przy okazji Sauvignon Blanc.
Czas mijał szybko, minęło kilka chwil i już kończyliśmy...miłym akcentem...
Miłym i smacznym, bo deser był wyraziście pikantny, więc Porto doskonale zgubiło swą, czasami upiorną, słodycz.
Dodaj komentarz