• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Mirek Lasota

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

WINESTONE - JAK POWSTAŁO TO WINO?


Ilekroć prowadzę degustację win w WINESTONE we Wrocławiu, wchodzę w koncept swobodnych spotkań z jedzeniem przy winie, w miejscu, którego klimat i format zawsze będzie mi się kojarzył, z jego autorem, Pawłem Andersem.
Czuję się w nim dobrze, bez krawatów, bez obrusów, bez nadęcia... Swobodnie... Trochę o winie, trochę o jedzeniu... Zabawa smakami w gustownej i minimalistycznej przestrzeni restauracji.
Wystrój jak koncept, bez zadęcia, Lidia, Robert i ten trzeci za którego czasami robię ja.
Wędrówki między stołami, rozmowy, żarty, pogodne różnice zdań, radość bycia razem...
W piątek (21.02.) było właśnie tak.
Temat: „Jak powstało to wino?” i degustowaliśmy po kolei:
Federico Paternina Organic Cava Brut
Waipara Hills Sauvignon Blanc
Finca Museum Vinea Tempranillo Rosado
Bouchard Heritage Pinot Noir
Croft Fine Ruby Port
Skupialiśmy się na wtórnej fermentacji w butelce, siedlisku, krótkiej maceracji, specyfice szczepu czy fermentacji przerywanej przez dolanie destylatu.
Ciągle i z dużą przyjemnością gubiliśmy temat, zawieszając się na łączeniu smaków, wędrówkach to do Francji i Włoch przy okazji win musujących, to do Doliny Loary przy okazji Sauvignon Blanc.
Czas mijał szybko, minęło kilka chwil i już kończyliśmy...miłym akcentem...
Miłym i smacznym, bo deser był wyraziście pikantny, więc Porto doskonale zgubiło swą, czasami upiorną, słodycz.

01 marca 2020   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Mireklasota | Blogi